Ο ιταλικός οίκος μόδας παρουσίασε στο Μιλάνο μια ακόμη συλλογή του για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020. Όλο το σκηνικό της επίδειξης παρέπεμπε σε κλινική με λευκό χρώμα και τον χαρακτηριστικό «κρύο» φωτισμό και είχε αναφορές σε ασθενείς με ζητήματα ψυχικής υγείας. Παρουσίασε στο catwalk ένα στυλ jacket με ιμάντες που θυμίζει τις στολές που φοράνε στα ψυχιατρεία στους ασθενείς που θέλουν να ακινητοποιήσουν τα χέρια τους. 

Η κίνηση διαμαρτυρίας ενός μοντέλου στο show του οίκου Gucci

Όταν τα μοντέλα ξεκίνησαν να βγαίνουν στη πασαρέλα, το μοντέλο Ayesha Tan Jones σήκωσε τις παλάμες τις και τις έδειξε στο φωτογραφικό φακό. Εκεί είχε γράψει με μαύρο μαρκαδόρο «Mental health is not fashion», δηλαδή «η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα». 


Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, ένας εκπρόσωπος της Gucci επιβεβαίωσε ότι ο οίκος δεν σχετιζόταν με την κίνηση του μοντέλου και πως δεν γνώριζε για την διαμαρτυρία του. 

Η κίνηση διαμαρτυρίας ενός μοντέλου στο show του οίκου Gucci

Το μοντέλο εξήγησε αργότερα στο Instagram την ενέργειά του γράφοντας,

«Ως καλλιτέχνης και μοντέλο που έχει δώσει τις δικές μου μάχες με την ψυχική υγεία, καθώς μέλη της οικογένειάς μου και τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν πληγεί από την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, είναι ενοχλητικό να βλέπω έναν μεγάλο οίκο μόδας όπως η Gucci να χρησιμοποιεί αυτήν την εικόνα για μια φευγαλέα στιγμή μόδας. Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να στιγματίζονται στο χώρο εργασίας και στην καθημερινή ζωή, ενώ πολλοί εξακολουθούν να μην θεωρούν τα θέματα ψυχικής υγείας ως «πραγματικές ασθένειες», καθώς μπορεί να μην είναι ορατά. Οι στολές είναι ένα σύμβολο μιας σκληρής εποχής στην ιατρική όταν η ψυχική ασθένεια δεν ήταν κατανοητή και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες είχαν καταπατηθεί με ανθρώπους να έχουν κακοποιηθεί και βασανιστεί σε ιδρύματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην μακροσκελή ανακοίνωση το μοντέλο. «Η παρουσίαση αυτής της κατάστασης για την πώληση ενδυμάτων στο σημερινό καπιταλιστικό κλίμα είναι χυδαία, αδιάφορη και προσβλητική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πλήττονται από αυτά τα ζητήματα», καταλήγει.   

 Ο Creative Director του brand, Αlessandro Michele, είπε στους New York Times: «Για μένα, η επίδειξη αυτή ήταν ένα ταξίδι από τη συμμόρφωση στην ελευθερία και τη δημιουργικότητα. Οι στολές, οι φόρμες εργασίας ακόμα και οι ‘ζουρλομανδύες’, αντιπροσωπεύουν την πιο ακραία εκδοχή των περιορισμών που επιβάλει η κοινωνία και μετά τα ρούχα αυτά ήθελα απλά να καταδείξω όλο αυτό το σύστημα». 

HashTags : #GUCCI , #ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ