Πολλοί πιστεύουν ότι το πλύσιμο των δοντιών είναι απαραίτητο αμέσως μετά το γεύμα, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματική για την υγεία των δοντιών.

Η ζάχαρη που περιέχουν οι τροφές μεταβολίζονται από τα βακτήρια ή την πλάκα που υπάρχει στο σμάλτο κι έτσι παράγονται οξέα που οδηγούν σε παθήσεις των ούλων.

Είναι λογικό λοιπόν να θέλουμε να απαλλαγούμε από τα υπολείμματα των τροφών όσο το δυνατόν πιο άμεσα, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πάντοτε θεμιτό.

Σύμφωνα όμως με τον οδοντίατρο Jeffrey M. Cole, πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal ανέφερε ότι:

<<Πολλές από τις ουσίες που προκαλούν τερηδόνα δεν περιέχουν μόνο σάκχαρα αλλά είναι και αρκετά όξινες.Το ιδανικό pH για τη στοματική κοιλότητα είναι 7 κι όταν καταναλώνουμε όξινες τροφές, η τιμή αυτή πέφτει. Τα οξέα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών κι έτσι καταστρέφουν το σμάλτο. Όταν λοιπόν βουρτσίζουμε τα δόντια τη στιγμή που υπάρχουν οξέα στο στόμα, το πρόβλημα επιδεινώνεται.>>

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε περίπου μισή ώρα μετά το τελευταίο μας γεύμα πριν πλύνουμε τα δόντια, καθώς το σάλιο εξουδετερώνει από μόνο του τα οξέα που υπάρχουν στο στόμα.

Μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό ή να χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα ώστε το pH να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να προληφθεί η πλάκα.

HashTags : #ΥΓΕΙΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ , #ΥΓΕΙΑ