#1. Pet-friendly παραλίες. Υπάρχουν;

Σκύλος και Παραλία: Προετοιμάσου σωστά!

Όλους εμάς που έχουμε σκύλο, όταν έρχεται το καλοκαίρι, μας απασχολεί αν μπορούμε να πάρουμε το σκύλο μας για μπάνιο στη θάλασσα και να μοιραστούμε μερικές στιγμές δροσιάς μαζί του σε μια παραλία. Κι όμως, όσους νόμους και εγκυκλίους κι αν διαβάσεις, σε μια χώρα  που επικρατεί η πολυνομία, μάλλον δύσκολα θα βγάλεις κάποια ξεκάθαρη άκρη για το τι ισχύει με τις παραλίες, καθώς ο νόμος δεν είναι πάντα απόλυτα σαφής.  

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να βρίσκεται μαζί μας ο σκύλος στην παραλία και στο να κολυμπάει στη θάλασσα. Η παρουσία, και όχι το μπάνιο, των σκύλων επιτρέπεται σε όλες τις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να συνοδεύεται, να φοράει λουρί και ο ιδιοκτήτης τους να έχει διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, το βιβλιάριο υγείας. Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται σε μη πολυσύχναστες παραλίες, με τον ιδιοκτήτη να συνοδεύει πάντα τον σκύλο και να τον απομακρύνει από την θάλασσα, εάν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία σε μία παραλία δεν υπάρχει την δεδομένη χρονική στιγμή κανένας λουόμενος, ο ιδιοκτήτης που προβαίνει στο λούσιμο του ζώου δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει να το απομακρύνει από την θάλασσα και να το διατηρεί σε απόσταση, ώστε να μην παρενοχλούνται οι λουόμενοι και διαπράξει την ανωτέρω παράβαση. Αρμόδιο όργανο για την βεβαίωση της παράβασης είναι η αστυνομία.

#2. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Σκύλος και Παραλία: Προετοιμάσου σωστά!

Μόλις βρούμε την ιδανική παραλία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε καλά οργανωμένοι κι έχουμε μαζί μας:

  • Νερό. Πολύ νερό!
  • Ελαφρά σνακ
  • Ψυγείο νερού και φαγητού
  • Μακρύ λουρί
  • Μία πετσέτα για την άμμο και μία καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουμε το σκύλο μετά το μπάνιο
  • Σακουλάκια περιττωμάτων
  • Ομπρέλα
  • Τα αγαπημένα του παιχνίδια
  • Αντιηλιακή κρέμα για κατοικίδια που εφαρμόζεται στο ευαίσθητο δέρμα της μύτης και των αυτιών, ειδικά για κοντότριχους σκύλους με λευκό τρίχωμα.

#3. Στην παραλία

Σκύλος και Παραλία: Προετοιμάσου σωστά!

Τα σκυλιά είναι όπως τα παιδιά. Θέλουν φροντίδα και προσοχή στην παραλία. Μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν ή να πάθουν ηλίαση, για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι βόλτες στην παραλία κατά τις μεσημεριανές ώρες. Επιπλέον, λόγω της καυτής άμμου της παραλίας κατά τις μεσημεριανές ώρες, οι πιο ευαίσθητοι σκύλοι κινδυνεύουν κι από εγκαύματα. Οι πατούσες γίνονται κατακόκκινες, ενώ την επόμενη μέρα αρχίζει το ξεφλούδισμα, η φαγούρα και το γλείψιμο. Προτιμήστε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και φέρτε μαζί σας μια πετσέτα θαλάσσης ή κάτι άλλο, πάνω στο οποίο θα μπορεί να ξεκουραστεί ο σκύλος (πάντα και συνεχώς στη σκιά). Θα πρέπει να δίνετε συνεχώς στο σκύλο σας νερό. Σημάδια αφυδάτωσης είναι το έντονο λαχάνιασμα, τα ξηρά με κολλώδη σάλια, το ανελαστικό δέρμα, η ταχυκαρδία, ο σφυγμός και σε πιο σοβαρά περιστατικά ακόμη και η απώλεια συνείδησης. Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ο σκύλος θα πιεί υπερβολικό νερό, οπότε φέρτε αρκετό για εσάς, αλλά ειδικά για το σκύλο.

#4. Μετά τις βουτιές

Σκύλος και Παραλία: Προετοιμάσου σωστά!

Μετά το μπάνιο στεγώστε τα αυτιά του σκύλου σας αμέσως, ώστε να αποφύγετε πιθανές λοιμώξεις. Εάν έχετε την ευκαιρία μετά τη βουτιά στη θάλασσα, καλό είναι να τον ξεβγάλετε αμέσως (αν όχι, κάντε το με το που φτάσετε σπίτι). Ξεπλύνετε τον σκύλο με άφθονο νερό, έτσι ώστε να διώξετε το αλάτι και την άμμο. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το ξηρό δέρμα και το σκληρό τρίχωμα από το αλάτι. Ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια: έχουν την τάση να γεμίζουν με πάρα πολύ με άμμο τρέχοντας ή παίζοντας στην παραλία. Καθαρίστε τα πάντα προσεκτικά με μια πολύ μαλακή υγρή πετσέτα. Αν έχετε στη διάθεσή σας, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες.

Ευχόμαστε σε σένα και στον σκύλο σου καλό καλοκαίρι, με πολλά και διασκεδαστικά μπάνια!

HashTags : #ΠΑΡΑΛΙΑ , #ΣΚΥΛΟΣ